ימי הדימום של המחזור החודשי אינם פשוטים עבור רוב הנשים, והם מלווים בכאבים, עייפות, עצבנות ורגישות מוגברת. נשים רבות מדווחות על בעיות של מערכת-העיכול סביב הוסת ולעיתים גם בזמן הביוץ. שלשולים, עצירות, נפיחות של הבטן, ריבוי גזים, אכילה לא מבוקרת, קולות גרגור וצורך במתוק הן התופעות העיקריות בימי המחזור החודשי, והן יכולות לגרום לסבל או לחוסר נוחות משמעותית ומתמשכת.
מדוע זה קורה? איך אפשר להקל או לטפל? ואיך הרפואה הסינית מתייחסת לנושא? על שאלות אלה ננסה לענות במאמר זה. גורמים רבים לוקחים חלק בבעיות במערכת-העיכול במחזור-החודשי. חלקם משפיעים זה על זה, מה שמחייב התייחסות מערכתית וכוללנית.
ההשפעה המכרעת של הורמוני המין הנשיים
אסטרוגן ופרוגסטרון, הורמוני המין הנשיים הם הגורמים המרכזיים כאן. הרמות שלהן משתנות במהלך החודש: האסטרוגן דומיננטי יותר בשלב התפתחות הזקיקים, מהווסת ועד הביוץ, והפרוגסטרון הוא הדומיננטי בשלב השני, מהביוץ ועד הוסת הבאה.
לאסטרוגן ולפרוגסטרון יש השפעה מנוגדת על מערכת-העיכול: האסטרוגן גורם לכיווצים ולפעילות יתר, והפרוגסטרון גורם להרפיית שרירים חלקים, ולהאטה של מערכת העיכול. השינויים שלהם במהלך החודש, והשפעתם זה על זה, משפיעים מאד על בעיות כמו שלשולים ועצירות, נפיחות והצטברות גזים.
פרוסטגלנדינים בדם הויסתי
הפרוסטגלנדינים הם חומרים שמעורבים בתהליכי כאב ודלקת, הם מופרשים בדם הווסת ואחראים על התכווצות הרחם. הם המקור העיקרי לכאבי-המחזור, ותרופות אנטי-דלקתיות שניתנות לכאבי מחזור כמו אדקס, אדוויל או נורופן פועלות להפחתת השפעתם על הרחם והגוף. לפרוסטגלנדינים יש השפעה גם על מערכת העיכול, ונמצא שאצל נשים שסובלות משלשולים בזמן וסת יש רמות פרוסטגלנדינים גבוהות יותר באופן משמעותי מאשר אצל נשים ללא שלשול.
מערכת העצבים של הבטן
המצב הנפשי והרגשי שלנו משפיע מאוד על מערכת העיכול. למערכת העיכול מערכת עצבים מורכבת וענפה, שלוקחת חלק בתהליך במגוון צורות, כמו קביעת תנועתיות המעיים, הפרשת חומצות עיכול בקיבה, הפרשת אנזימי עיכול, ספיגת המזון במעי-הדק וספיגת המים במעי-הגס. בעיה בכל אחד מהשלבים באלו בתהליך העיכול יכול לפגוע בספיגה, לגרום לכאבי בטן, נפיחות וגזים, ולשנות את הרכב הצואה. מקובל היום לייחס את רוב התופעות של המעי הרגיש או הרגיז (IBS – Irritable Bowel Syndrome) להשפעת מערכת-העצבים על מערכת-העיכול.
הקשר בין מערכת-העצבים למערכת ההורמנלית
מערכת העצבים וההורמונים נמצאים בקשר הדוק. השינויים החדים של ההורמונים במחזור משפיעים גם על מערכת העצבים, ועל המצב הרגשי והנפשי, כפי שמתבטא בתסמונת קדם ויסתית. מצד שני, מערכת העצבים, באמצעות מתווכים שונים כמו קורטיזול ואדרנלין, משפיעה על ההפרשה ההורמונלית, ועל המחזור החודשי. בנוסף, קיימת הפרשה הורמונלית שקשורה ישירות בתהליך העיכול כמו סרוטונין ואינסולין, המשפיעים על מצב-הרוח ועל הורמוני-המין. קשה למעשה להפריד בין המערכות השונות, והקשר בין מערכת-העצבים למערכת ההורמונלית הוא המנגנון העיקרי שדרכו ניתן להשפיע על הסדרת מחזור, גיל המעבר ופיריון.
תזונה
הצלע החשובה הנוספת קשורה בתזונה והרגלי-חיים אחרים כמו שתייה, שינה, פעילות גופנית, עישון ואלכוהול. החשיבות שלהם ברורה ומובנת, וכדאי מאוד לנסות ולאתר מהם המזונות שעוזרים למערכת העיכול, ואלו מקשים עליה. הרפואה הסינית נותנת עקרונות וכללים לתזונה נכונה, אולם בסופו של דבר המלצות התזונה הן מאוד אישיות, וקשורות בהשפעה שיש למזונות שונים על הגוף, כמו גם להעדפות אישיות של טעמים, מרקמים ותרבות. בכל מקרה, בימי הוסת כדאי לתת דגש ותשומת-לב מיוחדת לנושא התזונה, לשינה ולמרכיבים האחרים של אורח החיים.
נשים רבות מקפידות מאוד על התזונה ועל אורח החיים, ועדיין סובלות מבעיות עיכול במחזור. זה יכול לנבוע מכמה סיבות: השפעה הורמונלית חזקה, השפעה של מערכת-העצבים, או חוסר התאמה בין מצב האישה ובין התזונה שהיא בוחרת לאמץ.
אנדומטריוזיס במערכת העיכול
הימצאות של אנדומטריוזיס יכולה לגרום לבעיות רבות במערכת-העיכול. מוקד אופייני של אנדומטריוזיס הוא המוקד הרקטו-וגינלי, הממוקם בין הנרתיק למעיים, העלול ללחוץ על המעיים ולגרום לעצירות במהלך החודש, ולשלשולים וכאבי בטן בזמן הוסת. הדמיון הקליני בין המצבים גורם פעמים רבות לאבחון שגוי של תסמונת המעי-הרגיז, כשלמעשה האישה סובלת מאנדומטריוזיס.
כאבי-מחזור חזקים או כאבים בזמן יחסי-מין, בנוסף לכאבי בטן חדים וחזקים שמוקלים אחרי יציאה, ובעיות במערכת העיכול במהלך הוסת, מחזקים את ההערכה שמדובר
באנדומטריוזיס.
הגישה של הרפואה הסינית לבעיות עיכול במחזור
הרפואה הסינית מתארת את בעיות העיכול בזמן המחזור במספר דרכים, וכדי לעזור לאישה חשוב לאבחן ולטפל בצורה מדויקת. האבחנה הנפוצה ביותר מדברת על הקשר בין האיברים השונים של מערכת-העיכול, ועל שילוב בין חולשה של מערכת זו מצד אחד, לתקיעות של אנרגיה או של דם מהצד השני.
חולשה של מערכת העיכול – תפקוד לקוי של מערכת-העיכול, שמוביל לבעיות ספיגה, עיכול לא שלם של המזון, נפיחות וכאבי-בטן. על פי רוב, תתבטא החולשה בשלשולים או בצואה רכה, ולעתים ניתן לראות מזון לא מעוכל בצואה. מכיוון שמערכת-העיכול היא מקור אנרגיה מרכזי בגוף, החולשה שלה תתבטא גם בעייפות, חולשת שרירים, כבדות אחרי אוכל, לעיתים אנמיה, חסר של ויטמין B12, או חוסרים אחרים בדם ובגוף.
חיזוק של מערכת העיכול נעשית על ידי דיקור, צמחי-מרפא ובעיקר בהקפדה על תזונה מחזקת. ניתן לקרוא כאן על
תזונה מחזקת למערכת העיכול.
זרימת אנרגיה לקויה – מצבים נפשיים ורגשיים כמו סטרס או חרדה יכולים להפריע לזרימת האנרגיה החופשית, ולגרום לתקיעות של אנרגיה או לבעיה בזרימת הדם. התקיעות פוגעת בתנועתיות הקיבה והמעיים, בהפרשה של אנזימים ומיצי-עיכול, וגורמת לחוסר סינכרון בין האיברים השונים. מצב זה יכול להתבטא, בין היתר, בכאבי-בטן, נפיחות, עצירות ושלשולים לסירוגין, חוסר תיאבון, תחושת מלאות בקיבה ובחזה, תחושה שמשהו תקוע בגרון, שיהוקים, גיהוקים, ותחושה כללית לא טובה.
דיקור וצמחי-מרפא מניעים יכולים להיות יעילים מאוד כאן. מבחינה סינית, הכבד מעורב במצב הזה, והתזונה מבוססת על
המלצות תזונה לניקוי כבד. פעילות גופנית אירובית מאוד מומלצת כאן, כמו גם טכניקות שונות לטיפול במתח נפשי ורגשי.
מעורבות של ליחה או לחות – צריכה עודפת של מתוק, מזון שומני, או מזון שלא מתאים לגוף יכולה לגרום להופעה של ליחה או לחות במערכת העיכול. לפעמים מדובר בתגובה אלרגית או ברגישות למזון מסויים, ולפעמים מדובר בעיכול לא מלא של המזון. התוצאה של שניהם היא הצטברות של שומן או ליחה במערכת העיכול, שמפריעה לספיגה ויוצרת תחושות של כבדות ומלאות. גם בחילות, עצירות, ונפיחות של הבטן יכולים להיות תוצאה של אותה ליחה.
המלצות התזונה לסילוק לחות או ליחה, יתנו מענה טוב לרוב המיקרים.
טיפים כללים
המלצות התזונה ניתנות באופן פרטני אחרי היכרות וקביעת אבחנה, אולם יש עקרונות כלליים שיכולים להתאים ברוב המיקרים.
שלשולים במחזור – שלשולים או צואה רכה מעידים על פי רוב על מצב של חולשה. מומלץ לאכול תזונה פשוטה וחמה. ברוב המקרים עדיף לאכול מזונות חמים ומבושלים כמו מרקים, אורז, ירקות מבושלים, מאודים או מוקפצים.
המלצות לתזונה לחיזוק מערכת העיכול יכולות לעזור כאן.
עצירות – לעצירות יכולות להיות כמה סיבות, כמו יובש, תקיעות או חוסר דם. המלצות התזונה ואורח החיים למצבים השונים יכולים להיות מנוגדים, ולכן חשוב לדייק באבחנה. באופן כללי, חשוב לשתות מספיק מים, להמעיט באכילת מוצרים מן החי, ולהרבות בסיבים תזונתיים. פעילות גופנית יכולה לעזור גם כאן.
תיאבון מוגבר – קשה להרגיע את התיאבון המוגבר, התחושה היא תובענית מאוד ולא פשוט להלחם בה. טיפול נכון יכול להפחית את הצורך באכילה. אבל עד שזה יקרה, כדאי להכין את המקרר ואת המזווה לימים אלו: לסלק את הפחמימות הריקות ולמלא את המקרר בירקות, פירות, אגוזים ופירות יבשים. כך, לפחות, הרעב הגדול ימצא אוכל בריא, מזין ודל בקלוריות במקום שוקולדים, חטיפים ועוגות. חשוב גם להקפיד על ארוחות מסודרות לאורך היום. פעמים רבות חוסר אכילה מספקת במהלך היום יגרום ל'טירוף' של רעב בסוף היום.
גזים ונפיחות –
המלצות התזונה לסילוק לחות וליחה יכולות לעזור כאן. גם כאן כדאי להתרכז באוכל פשוט ומבושל, להימנע מאוכל תעשייתי, מחומרים משמרים וצבעי מאכל. מומלץ להימנע מירקות מצליבים כמו כרוב וכרובית. יש כמה סוגי מזונות שיכולים להיות מעורבים, וכדאי לבדוק את ההשפעה שלהם: אוכל עשיר בסיבים ודגנים מלאים יכול לפעמים לעזור ולפעמים להיות קשה מדי לעיכול. גם קטניות יכולות לעזור, בתנאי שהן מוכנות בצורה נכונה וטובה. נשים רבות רגישות למוצרי חלב או גלוטן וכדאי לבדוק אם הימנעות מהם משפרת את המצב.
צורך מוגבר במתוק – זאת בעיה שיכולה להתעורר בכל ימי החודש, ובמיוחד סביב הימים ההורמונלים של הביוץ והוסת. ישנן טכניקות שונות להימנע, ולפעמים ממש בכח, מאכילת סוכר ונגזרותיו. אני מעדיף לא להילחם בגוף, אלא להבין שפעמים רבות הצורך בסוכר נובע ממחסור בהזנה אמיתית ובחומרים הכרחיים בגוף. הניסיון מראה שצריכה של חלבון ושומן בכמות מספקת, ושתזונה עשירה במינרלים וויטמינים, מצמצמת את הכמיהה למזונות מתוקים וריקים.
סובלת מבעיות במערכת העיכול סביב המחזור?
את מוזמנת להתייעץ עם צוות המטפלים של המרפאה, לשאול שאלות, לקבל פרטים, ולבוא לטיפול במרפאת בריאת.
נשמח לעמוד לרשותך.
נכתב ע"י , 30/4/2017