בחלק א של הדברים כתבתי על תזונה, תוספים וצמחי מרפא שיכולים לחזק את מערכת החיסון. אבל כמו פעמים רבות ברפואה הטבעית, מאחורי הדברים מסתתרת גישה רחבה יותר, וראייה שלפעמים היא קצת אחרת על מערכת החיסון, מחלה והבראה.
אם בחלק א התמקדתי במידע ונתונים, ברשימה הזאת אני אנסה לפרט קצת את הלב ואת הרוח.
לטפח מסוגלות ואמון
את התפקוד התקין של מערכת החיסון אפשר לתאר במילים כמו התמודדות, התגברות, התאמה וגמישות. ואולי דווקא המילה המשמעותית ביותר היא מסוגלות, שאותה כדאי לטפח מגיל צעיר. דוגמא לטיפוח המסוגלות של מערכת החיסון היא למשל ילדה המגיעה עם שריטה עמוקה וכואבת, ההורה יכול לעזור לה לראות את האופן המופלא שבו הפצע נסגר והנפיחות יורדת. או כאשר ילד חולה עם חום, כאב ראש ונזלת אפשר לומר לו שהגוף שלו יודע להתגבר על זה, ושמחר הוא ירגיש טוב יותר. ובבוקר למחרת אפשר להחמיא לגוף על העבודה הטובה.
כשמכירים במסוגלות של מערכת החיסון נותנים בה אמון, לא מזדרזים להחליף אותה באמצעים אחרים. כשמערכת החיסון מותקפת בפתוגנים פשוטים כמו התקררות, שיעולים או נזלת, לא צריך לעשות הרבה. לא צריך להילחם בה, לא להוריד חום, לא לקחת תרופות אם לא צריך, וגם לא להתעלם. מומלץ להיבדק אצל הרופא ולקחת תרופות אם יש צורך, אבל ברוב המיקרים עדיף לנוח, לשתות, לאכול אוכל קל, להוריד עומס, ולראות כיצד מערכת החיסון יודעת להתגבר על ההתקפה.
לשמור על ניקיון והיגיינה אבל בלי להגזים
כשסומכים על מערכת החיסון לא נזהרים כל כך מהסביבה. חשוב לשמור על ניקיון ועל היגיינה בסיסית, לשטוף ידיים לפני אוכל ואחרי כל ביקור בשירותים, להתרחץ באופן קבוע, להחליף בגדים, ולשמור על סביבה נקייה. אבל אין צורך להגזים בניקיון, לחטא משטחים, לרסס את האויר, או להשתמש בתכשירי אלכו-ג'ל, אותם עדיף לשמור לבתי חולים. מערכת חיסון אוהבת גיוון, ולא חוששת מאתגרים. אפשר ורצוי להסתובב בחוץ, לחיות עם בעלי חיים, לאכול מהריצפה, להתפלש בחול ובבוץ, לאכול ברחוב אוכל לא מוכר.
כמו כן, רצוי להיחשף למזג אויר משתנה. אין צורך להפעיל את המזגן כל היום או כל השנה. כמו הפירות או העצים גם הגוף שלנו צריך חום וקור במידה, אור שמש ואויר פתוח. מי שחי בתוך מזג אויר מלאכותי ממוזג וקבוע לא מאפשר לגוף לתרגל הזעה, כיווץ והרפיה של כלי דם, פתיחה וסגירה של נקבוביות ולהפיק מזה תועלת. להזעה יש תפקיד מיוחד בניקוי של רעלים של הגוף. לא חייבים לעשות סאונה, אפשר לעשות פעילות גופנית, לרוץ, לקפוץ, לשחק ולשחות, וזה תקף בכל גיל.
על חשיבות התזונה
לתזונה יש תפקיד חשוב כמקור של אנרגיה ושל החומרים הנדרשים לפעילות תקינה של גוף. לא זה המקום לפרט מהי תזונה בריאה ונכונה, ומעבר לזה שההמלצות הן תמיד אישיות, זהו נושא שיש בו אינסוף צרכים, דגשים ודעות. אם בכל זאת אני אדרש להמלצה תזונתית כללית וגורפת, אוכל להמליץ על אוכל פשוט, בצורתו המקורית. כדאי שהמזון יהיה מקומי, מגוון ,בעונתו המתאימה, ושעבר כמה שפחות תעשייה ועיבוד (רצוי אף אורגני).
טיפול במוקדי דלקת ובמערכת העיכול
חשוב לטפל בדלקות ומכאובים, הם צורכים אנרגיה רבה, יכולים להתיש את הגוף ומעסיקים את מערכת החיסון. במיוחד בבעיות של מערכת העיכול, בשל אחריותה על האנרגיה הזמינה, חולשה שלה או הימצאות של דלקות, כיבים ותפקוד לקוי יכולים להחליש את הגוף ואת יכולת ההתמודדות עם גורמים חיצוניים. מערכת העיכול מתחילה בפה, עם הקפדה על בריאות הפה, הלשון, החניכיים והשיניים, וממשיכה לכל האורך עד לסוף המעי הגס.
מניעת ליחה
מערכת עיכול חלשה, או אכילה של תזונה לא נכונה עלולות לגרום להצטברות של לחות או ליחה. אלו הם מושגים ברפואה הסינית שמתארים חומר צמיגי, מכביד ודביק שמצטבר או נצמד למקומות שונים בגוף, ובעיקר לריריות. הליחה יכולה להיות בגרון או בריאות, להתבטא בשיעולים, כחכוחים או דלקות. היא גם יכולה להצטבר במערכת העיכול ולגרום לבחילות, עצירויות או שלשולים, גזים, גרפסים, ותחושה שהאוכל נתקע. היא יכולה להתבטא בהפרשות מהנרתיק, או בעיות עור שונות. ליחה שתקועה מפריעה לתפקוד החופשי של הגוף, והיא הופכת מצע מעולה לפתוגנים שונים, ולהתפתחות של דלקות, תולעים, פטריות, קנדידה ופרזיטים. הטיפול בליחה יכול להיעשות על ידי התאמת תזונה, דיקור, ונטילה של תוספים וצמחי מרפא מתאימים.
אחד הביטויים של הליחה ברפואה הסינית הוא ריח גוף רע. יש סוגים שונים של ריחות – רקוב, חמוץ, מבאיש וכולי, ולכל אחד מהם יש מקור אחר ומשמעות אחרת לשם כך אין צורך להכיר את כל התורה הסינית. מספיק לזכור את הרעיון שאדם בריא לא אמור להפיק ריח רע מהגוף, ממערכת העיכול, הפה, העור, הרגליים או כל איבר אחר בגוף. הופעה של ריח רע יכולה להעיד על מצב בריאותי לא תקין, שיכול להשפיע גם על מערכת החיסון, וכדאי לטפל ולברר את מקורו.
ניהול מתחים (סטרס)
ויש גם את נושא המתח. רבות דובר, תואר ונחקר על הקשר שבין מתח נפשי ובין התפקוד של מערכת החיסון. המתח הוא חלק מהחיים של כולנו, ואי אפשר באמת לחיות ללא מתח, במיוחד בתקופות קשות ומורכבות שהחיים מזמנים לנו לפעמים. הדברים לא תמיד בשליטה שלנו, אבל כמעט בכל סיטואציה אפשר לנסות להוריד את עוצמות המתח, באמצעים רבים ומאוד מגוונים כמו פעילות גופנית, בילוי, מנוחה, יצירה, סרט, יוגה, שיחה, בירה עם חברים. הרבה דרכים קיימות וכדאי למצוא את הדרך הנכונה עבורך.
חשיפה לשמש
אנחנו צריכים את אור השמש. אמנם קרינת השמש עלולה לסרטן ולגרום נזקים בלתי הפיכים בעור. אך אפשר ורצוי לצאת אל השמש בחורף, או בעונת הקיץ בשעות המוקדמות והמאוחרות של היום. חשוב להימרח כשהקרינה היא חזקה, אבל אין צורך להימרח בכל רגע, ולא צריך להיבהל ממנה. חשיפה מבוקרת ואחראית תורמת ליצור של ויטמין D, שלו יש תפקיד מכריע בבריאות העצם, בתפקוד מערכת החיסון ובתפקודים רבים אחרים.
להכיר בתפקיד של המחלה
הרפואה הטבעית מציעה גם דרך התבוננות שונה על מחלה. לא תמיד מדובר על משהו שחייבים למהר ולסלק. לפעמים זאת הדרך להתגבר על דברים, לנוח, או לעבד חוויות. ילדים צומחים תוך כדי מחלות הילדות, ואצל מבוגרים המחלה יכולה להיות תוצר של בחירות שצריך לדייק, של שינויים שלא נעשים, או של זכרונות שדורשים התייחסות ועיבוד. מחלה יכולה להיות הזדמנות לנוח, לעצור ולבחון את התנאים שהובילו אליה. היא יכולה להיות הזדמנות לעבד, לדייק, לשנות הרגלים, להתקדם ולהתפתח למקומות חדשים.
להרפות את הראש
כשלמדתי בסין רציתי ללמוד גם אומנות לחימה או טאי צ'י. כששאלתי איפה לומדים שלחו אותי למורה מבוגר שלימד באחד הפארקים בבייג'ינג. אחרי נסיונות שכנועים רבים הוא הסכים ללמד אותי ואת זוגתי, ובאנו אליו באופן קבוע בשעה מוקדמת מדי בבוקר.
במשך כמה שבועות הוא לא דיבר איתנו, רק אחד התלמידים שלו הראה לנו את התנועות והעיר הערות. המורה הבכיר הסתכל מרחוק, ברוב הזמן הוא לא היה מרוצה.
אני זוכר את אותו הבוקר שהוא ניגש אלינו וביקש שיתרגמו את מה שיש לו להגיד. אתם עובדים בסדר הוא אמר, אבל בלי אנרגיה. אתם לא משתמשים בצ'י שקיים מסביב. אנחנו לא סתם מתרגלים כאן בפארק, ולא סתם בנקודה הזאת ליד העצים. יש כאן הרבה צ'י ואם תדעו את התרגול תוכלו לקבל אליכם את האנרגיה הזאת מסביב.
מה שאתם צריכים לעשות, וכאן אני זוכר איך נדרכתי, הרגשתי שהוא עומד לספר לנו סוד קדום וחשוב, כל שיש לעשות הוא לשחרר את הגוף, ובעיקר את המצח. לא לדאוג כל כך הרבה, וגם לא להתאמץ. ובכל פעם שאתם מתרגלים או מסתובבים, תראו שאתם מחייכים. לא באמת, לא חיוך מטופש, אבל קצת להזיז את הפה כמו להתחלה של חיוך.
ניסינו, וזה באמת עובד, בכל מקום, ובמיוחד כשמרגישים עייפות, מחלה או קושי, אני מנסה לזכור לשחרר את הגוף, לשחרר את המצח, ולהעלות את השפתיים לתחילה של חיוך.
מתגברים על הקורונה
מגפת הקורונה היא אתגר בריאותי, אישי וחברתי, שגובה מחיר יקר. אנחנו מאמינים שהחוסן החברתי מתחיל בחוסן של כל אחד ואחת. אימוץ הגישה הטבעית לחיזוק מערכת החיסון, תוך שמירה על הכללים הנהוגים, ונטילה של תרופות, תוספים וצמחי מרפא על פי הצורך, יכולה להעלות את התנגודת החיסונית ואת השמירה על הבריאות. גישה זו יכולה לשמש גם בימים של חירום וגם בשגרה. בברכת בריאות שלמה לכולם.
למי שפספס את חלק א בלנצח את הקורונה יש ללחוץ כאן
מקורות:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082590/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29427753
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31090586
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12485314
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26918180
https://doi.org/10.1007/s11882-019-0890-2
תגובות | הוסף תגובה |
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.